marți, 31 mai 2011

Eu ce marime port? Ce reprezinta XS, S, M, L, XL?

Probabil cu toti ne gandim ca masurile hainelor sunt cam haotice si nu se respecta de cele mai multe ori. Concret, atunci cand vreau sa imi cumpar un tricou, cel mai bine ar fi sa-l probez. Uneori mi se potriveste "L" alteori "XXL"... Ce este de facut? Pai in primul si in primul rand sa explicam ce inseamna marimile de mai sus ale hainelor (si iar avem nevoie de un pic de engleza..):
1. XS = eXtra Small = marime foarte mica (pentru persoanele slabe);
2. S = Small = marime mica;
3. M = Medium = marime medie (corespunzatoare unui adult cu o greutate corporala normala)
4. L = Large = marime mare (corespunde unui adult cu o greutate corporala supraponderala);
5. XL = eXtra Large = marime foarte mare (corespunzatoare unui adult cu greutate corporala ce tinde spre obezitate);
6. XXL = 2XL = eXtra,eXtra Large = marime foarte foarte mare (corespunde unui adult cu greutate corporala foarte mare, obed).
Si totusi, unde apare confuzia? De ce atunci cand ne cunoastem clar masura, de exemplu purtam un tricou marimea L care ne vine bine si mergem sa probam un alt tricou, observam ca dintr-o data avem marimea marimea XL sau XXL?
Raspunsul este simplu: produsele chinezesti nu respecta standardele. Un produs chinezesc marimea XXL va avea aceleasi dimensiuni cu un tricou marimea M sau L, produs de firmele consacrate (de genul Adidas, Puma, si altele). Bineinteles ca totul se rezuma la bani. Un produs XXL se considera ca are o cantitate mai mare de material (comparabil cu acelasi model marimea XS) si este deci, mai scump. Este clar ca daca vinzi tricouri cu eticheta marimea XXL, dar care in realitate sunt marimea M, ai un avantaj material dintr-un marketing inselator. Ideea ca produsele chinezesti sunt ieftine are la baza si astfel de tertipuri care nu fac decat sa ne insele ca si cumparator de buna credinta. De aici si zicala romaneasca "ieftin inseamna mai scump".

Un comentariu:

  1. Chinezariile au prins foarte bine pentru ca sunt ieftine. Au invadat tarile astea sarace, vai mama lor. Din 2 jucarii chinezesti una e stricata nu ati vazut?

    RăspundețiȘtergere

Multumim pentru comentariu! Acesta va fi disponibil dupa validare.